donderdag 20 augustus 2020

Vooruit in vak parkeren, hoe zat het ook al weer?

 Moet ik ook richting aangeven bij het vooruit in vak parkeren?

Afgelopen week kreeg één van mijn leerlingen de opdracht om een plekje op te zoeken om de auto vooruit in een vak te parkeren. Dit script was al behandeld (script gelezen, uitleg gehad, demo gehad, aantal keer geoefend).

De leerling komt aanrijden, zet zonder te kijken en richting aan te geven  de auto bijna stil, geeft richting aan naar links en wil indraaien naar het gekozen vak.

Oeps, ik grijp in en we staan stil.

Eerst maar weer eens besproken hoe het ook al weer zit met het vooruit in vak parkeren. Door gerichte vragen te stellen, kwam de leerling er achter dat het toch anders moest zijn dan ze wilde uitvoeren.

Toen kwam de vraag: "Moet ik ook richting aangeven als ik richting het parkeervak wil rijden?"

Ik heb de vraag gesteld: "Voor wie zou je dat doen? Jij weet toch dat wanneer je aan de kant van de rijbaan staat en richting aangeeft naar links, dat de medeweggebruikers er vanuit gaan dat je weer verder wilt rijden."

"Is het dan niet nodig om richting aan te geven?" "Nee, voor wie doe je dat dan? Het vakparkeren is een bijzondere verrichting, en bij elke bijzondere verrichting geldt toch dat je het overige verkeer voor moet laten gaan?" 

Oh ja, dat is ook zo.

Dus als je wel richting zou aangeven, dan geef je een verkeerd signaal naar de overige weggebruikers. En als je toch richting aangeeft en vooruit in het vak gaat parkeren, dan heb ik het idee dat je probeert af te dwingen dat je toch gaat parkeren. Ongeacht of er iemand aankomt en dan hoogstwaarschijnlijk wordt gehinderd.

En ja, ik weet ook wel dat veel automobilisten dit doen. Maar doe het niet, en al zeker niet als je nog rijexamen zou moeten doen.

Bedankt voor het volgen.

Met vriendelijke groet,


Marcel Bakker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voetgangers en haaietanden

Een veel voorkomend 'probleem' onderweg is de verkeerskennis van de voetgangers en dan met name in combinatie met haaietanden. Vano...